Învaţăsingur.ro - Dactilografie Qwerty

Lecţia 1 - Poziţia de bază

     Tastele ASDF-JKL; sunt tastele de bază. Ele reprezintă tastele „de reşedinţă” a degetelor. La începutul lucrului, degetele se aşează deasupra acestor taste; de aici se vor deplasa pentru acţionarea altor taste şi tot aici vor reveni după aceasta. Pentru orientare, pe majoritatea tastaturilor, tastele F şi J sunt însemnate printr-o mică ridicătură, uşor detectabilă la pipăit, ce ne indică poziţiile degetelor arătătoare de la ambele mâini.

     Bara de spaţiu se bate cu degetele mari, după următoarea regulă: cu mâna stângă când litera anterioară a fost bătută cu mâna dreaptă, şi cu mâna dreaptă când ultima literă a fost bătută cu mâna stângă.
     Exerciţiile care urmează sunt alcătuite din grupe de litere, cuvinte şi propoziţii. Ele trebuie executate cu multă atenţie. Preocuparea principală, în special în perioada de început, trebuie să fie nu realizarea unui scris rapid, ci a unui scris corect. Viteza va veni mai târziu, pe măsura exerciţiului făcut.
     Se va observa cu stricteţe menţinerea permanentă a degetelor deasupra tastelor de bază şi deplasarea lor - nu şi a mâinilor - numai în cazul în care trebuie sa acţioneze asupra altor taste.
     Privirea trebuie să urmăreasca numai textul de copiat. Se va pronunţa sau se va repeta în gând fiecare literă care se bate, fapt care va contribui la obţinerea deprinderii de a lovi o anumită tastă numai cu un anumit deget.
     Fiecare exerciţiu va fi executat de mai multe ori, până se obţine cel puţin calificativul BINE atât la viteză, cât şi la corectitudine.
     Nu uita - la sfârşit de rând este un spaţiu şi nu ENTER (inclusiv la sfârşitul ultimului rând).

Tastează aici textul:


Cuprins - - Lecţia 2