Învaţăsingur.ro - Dactilografie Popak

Introducere

     În primul rând, felicitări pentru alegerea făcută. Tastatura Popak a fost creată special pentru limba română, şi special pentru a fi cât mai aproape de optim.
     Nu uita să descarci de aici tastatura, şi să o instalezi, înainte de a începe.
     Dacă deja ştii să dactilografiezi pe Qwerty, vei descoperi că pe Popak majoritatea timpului degetele vor sta pe tastele de bază (LTRN-AEIU). Ele corespund celor mai frecvente litere din limba română. Drumul parcurs de degete este astfel înjumătăţiţ. La toţi ceilalţi indicatori există îmbunătăţiri. Poţi citi studiul comparativ Qwerty - Popak. Popak este pentru limba română ceea ce Dvorak este pentru limba engleză.
     De la început vom forma cuvinte care au sens (de exemplu: rar rana trenul are un taler nelu nu are laleaua), spre deosebire de Qwerty, unde doar cu tastele de bază nu se pot forma decât câteva cuvinte.
     Indiferent de tastatura pe care alegi să o înveţi, dactilografierea îţi va aduce avantaje toată viaţa!     Scopul creării maşinii de scris a fost acela de a permite orbilor să scrie. De aceea, metoda prezentată aici se numeşte metoda „oarbă”. Ea presupune tastarea fără privirea tastelor. În engleză, această metodă se numeşte „touch typing” - şi în şcolile din SUA este materie obligatorie.
     Acest curs are 20 de lecţii. Dacă vei face câte o lecţie pe zi, în 20 de zile vei termina acest curs. Nu încerca să îl parcurgi prea repede (vezi întrebări frecvente). Trebuie să treacă noaptea pentru ca reflexele să se formeze. Creierul uman lucrează şi în somn. Metoda se bazează pe crearea de reflexe neuropsihice (când scrii de mână, nu te întrebi cum se scrie litera „a”, nu-i aşa?).
     Îţi garantez că dacă vei face câte o lecţie pe zi, vei scrie la tastatură mult mai uşor şi mai repede decât scrii de mână. Şi nu vei mai privi deloc tastele!

     Acest curs este o adaptare după manualul de Stenodactilografie, Ed. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1967.

     Cuprins

Lecţia 1 - Poziţia de bază
Lecţia 2 - Literele S şi O
Lecţia 3 - Literele C şi Ă
Lecţia 4 - Literele M şi Î
Lecţia 5 - Aplicaţie recapitulativă
Lecţia 6 - Literele V şi Â
Lecţia 7 - Literele P şi D
Lecţia 8 - Literele B şi F
Lecţia 9 - Aplicaţie recapitulativă
Lecţia 10 - Litera Ţ şi virgula, Ş şi punctul
Lecţia 11 - Literele H şi G, Y şi Z
Lecţia 12 - Literele X şi J, cratima
Lecţia 13 - Literele W, K şi Q
Lecţia 14 - Aplicaţie recapitulativă
Lecţia 15 - Majusculele. Cifrele romane
Lecţia 16 - Aplicaţie recapitulativă
Lecţia 17 - Cifrele
Lecţia 18 - Semnele de punctuaţie, ortografie şi speciale
Lecţia 19 - Aplicaţie recapitulativă
Lecţia 20 - Recapitulare finală