Problemele Bongard (100 la număr) au fost inventate de inginerul rus Mihail Moiseevici Bongard. Ulterior au mai fost inventate încă 180 de probleme, de către diverși autori.

 

Cerința este de a găsi regula pe care o respectă toate cele 6 cartonașe din stânga, regulă pe care toate cele 6 cartonașe din dreapta o încalcă.

Regula care trebuie găsită se referă strict la formele geometrice, nu la cifre, litere etc.

De exemplu, în imaginea de mai jos (problema Bongard numărul 1), cartonașele din stânga nu au nici o figură geometrică pe ele, iar cele din dreapta au toate figuri geometrice. Deci regula este să nu aibă nici o figură geometrică.

8472

Desigur, acesta este un exemplu extrem de ușor, dar dificultatea problemelor variază, numărul problemei neavând legătură cu gradul de dificultate. Încearcă să te gândești cât mai mult înainte de a apăsa butonul care îți va arăta răspunsul.

Foarte multe probleme nu au răspuns încă. Daca îl găsești, te invităm să îl trimiți pe email la adresa [email protected], pentru a fi publicat împreună cu numele rezolvitorului, (dacă îți dorești)!

Imaginile au fost realizate de către H.E. Foundalis și preluate cu acordul său de pe pagina http://www.foundalis.com/res/bps/bpidx.htm

 

SUCCES!

 

Credem în educația gratuită și în dreptul la educație. Contact: [email protected]
2007-2024 invatasingur.ro